Kořeny kostivalu

Všechno to začalo krásným kostivalem u nás na zahradě. Ten, komu roste na zahradě, tak má velké štěstí, tato houževnatá rostlina nám v mnohém může hodně pomoci. A co s kořenem děláme? Vykopeme ho, očistíme a uděláme z něj mast.

Kořeny se kopou na jaře a na podzim, když je síla rostliny ještě v zemi a ne nad ní. Tedy začínáme na konci září, ideální je říjen a listopad, než začne mrznout. Pak opět v březnu, než se síla rostliny dostane opět nad zem. 

Postup na výrobu kostivalové masti

 

Kořen po vykopání opláchněte od hlavní hlíny a pak pořádně očistěte kartáčkem a zbavte hlíny. Loupat ho nemusíte. Nakrájejte jej na kostičky, přidejte pár listů kostivalu a rozehřejte v rendlíku pomalu se sádlem, až vše začne pomalu pěnit.

Já jsem na své množství kostivalu dala asi jeden a čtvrt kila sádla. Tedy aby byl kostival v sádle ponořený.

Výroba kostivalové masti
Kostivalová mast

Až ho pár minut vyškvaříte, a směs bude vychladlá, dejte mast do ledničky a opakujte tento proces klidně ještě třikrát, tedy každý den jednou. Pokaždé vyškvařte mast pár minut na mírném plameni, a dobře míchejte.  Pokaždé můžete přidat trochu listů, pak bude krásně zelená.

Dá se vyrobit také z rostlinných tuků — kokosového oleje, bambuckého másla, ale ty jen opatrně zahřívejte ve vodní lázni. Poslední den mast přeceďte přes sítko a dejte do čistých skleniček a uchovávejte v lednici. 

A jak mast a kostival používáme?

Kostival je úžasně účinný na

  • hojení pohmožděných kloubů,
  • hojí výrony,
  • záněty v kloubech,
  • revmatismus,
  • pomáhá doléčovat zlomeniny, i zvrknutý kotník
  • a pomáhá i na křečové žíly nebo namožené svaly.

Mast mažeme maximálně 14 dní každý den. Kostival v sobě obsahuje alkaloidy, proto ho užíváme pouze zevně a vnitřně s mírou. Rozdrcené čerstvé listy se používají na bolavá místa, nikdy ne však na otevřené rány. Velice účinná je také tinktura z kořenu kostivalu. Používá se jen na tělo, ne vnitřně. Jeho listy se používají také do jíchy — tekutého hnojiva spolu s ostatními rostlinami, klidně s kopřivou. Necháváme kvasit v sudu s dešťovou vodou a pak přidáváme do zálivky.

Jak poznáte kostival?

Kostival má velmi hrubé a chlupaté listy, poznáte ho tak, že když rozemnete jeho listy v ruce, voní jako okurka. Když utrhnete jeho listy, doroste brzy znovu. I když si vykopete pár jeho kořenů, další rok zase doroste, nebo vyraší někde jinde. Kvete v létě fialovými a růžovými kvítky.

 Jsem vděčná, že mám tuto úžasnou bylinku na své zahradě.

Kostival

Chceš-li se naučit pracovat s bylinkami, ve svém celoročním kurzu Sběr bylinek a jejich praktické použití tě naučím vyrábět mast z kostivalu, ale také bylinkové tinktury, sirupy, likéry, nebo o šípcích, hlohu, či jarních bylinkách. Mrkni na kurz TUDY.