Co na těchto prvních jarních bylinkách miluju? Jsou to v mnoha případech zelené „plevele”, které můžeme rovnou jíst. A díky tomu mohou velmi oživit náš jarní jídelníček. Většinou mají mnohem více minerálů a vitamínů než běžně kupovaná zelenina. Díky tomu, že je jíme „rovnou”, zůstávají na jejich povrchu prospěšné bakterie i pro naše střeva. Dostáváme tedy do těla nejen tolik potřebné vitamíny a minerály, ale také prospěšné bakterie. Je samozřejmě vždy nutnost sbírat bylinky v naprosto čistém prostředí.

Jarní bylinky v jídelníčku

Jak bylinky zařadit do našeho jídelníčku? Pokud s nimi úplně začínáte, tak vám nemusí chutnat. Na tu chuť je třeba si zvyknout. Můžeme je nejprve přidat do salátu s jakoukoliv zeleninou i ovocem, které jsme zvyklí jíst. Do salátu se hodí bršlice, ptačinec, orsej jarní, listy pampelišky, sedmikrásky, fialky.

Dále si je můžete namíchat do tvarohové pomazánky nebo dipu, zapéct do slaného koláče, udělat pesto, které si můžete mazat na chleba, přidávat do těstovin, nebo k rýži. Pesto vyrábíme samozřejmě z medvědího česneku, můžeme ale i z česnáčkuptačince, nebo i bršlice.

Já zelené byliny jako kopřivučesnáček a ptačinec přidávám do zeleninových polévek, které pak rozmixuji. Každý, kdo má se „zeleným” problém, ani neví, že tam byliny jsou. A tak můžete třeba dětem snadno obohatit jídelníček o velice zdravé zelené jarní bylinky. 

Bršlici mám ráda jen tak na chleba s máslem, nebo se salátem s cizrnou a rajčaty. Můžeme jí přidávat do polévek místo petrželky.

Jarní bylinky v jídelníčku
Jarní bylinky - ptačinec

Využijte bylinky i o Velikonocích

Velikonoce jsou skvělou příležitostí pro divoké zelené byliny. Třeba také budete péct nádivku, a do ní se hodí určitě bršlicepopenecčesnáčekdivoká pažitka, nebo i na zahrádce pěstovaný libeček a petrželka. No a samozřejmě kromě kopřivy, která tam patří. 

Bršliceptačinec, nebo kopřiva v sobě obsahují velké množství vitamínu C, a také minerály jako železo, draslík, nebo zinek. Vyplatí se tedy zahrnout alespoň některé z těchto bylin do našeho jarního jídelníčku. Březen a duben je navíc obdobím, kdy bychom měli odlehčit svou stranu, a detoxikovat své tělo. S tím nám tyto bylinky také velmi pomohou. 

Jarní bylinky v nápojích — smoothie, limonády a čaje

A jak do sebe dostat větší množství zelených bylin v čerstvém stavu? Rozmixujte si je do smoothie společně s jablkem, hruškou, citronovou, nebo pomerančovou šťávou. Do smoothie se hodí kopřiva, ptačinec, sedmikráska, nebo i fialky.

První květy fialek nebo sedmikrásek si můžete naložit také do domácí limonády. Pokud najdete také květy javoru mléče, výhonky smrku, nebo modřínu, tak ty se také výborně hodí do domácích limonád. 

Z mnoha těchto bylin si ale můžeme připravit i běžný nálev, neboli čaj. Doporučuji kombinaci čerstvých květů violky vonné (fialky), sedmikrásky, natě popence, a ptačince. Zalijte malou hrst těchto bylin v čerstvém stavu cca 300 ml horké vody a nechte louhovat pod pokličkou 10 — 15 minut. Tento čaj nám pomůže jednak čistit organismus, ale také zahání jarní kašle a pomáhá proti nachlazení. A zejména, vychutnejte si jeho chuť a aroma — chuť prvních jarních bylin je skutečně výjimečná a nabíjející. 

Jarní bylinky - fialka
Jarní bylinky - kopřiva

Chcete vědět, jak tyto bylinky správně rozeznat, jak je správně použít, nebo jaké mají účinky? Pojďte se přihlásit do minikurzu zdarma — Jarní probuzení

Budeme si povídat o tom, jak jarní bylinky poznat, jaké mají účinky a jak je správně použít. Jaké jarní kořeny můžeme užívat, jak si provést bylinkovou očistu, a vyrobíme si například i jarní limonáduléčivou tinkturu, a samozřejmě taky nějakou dobrotu do kuchyně, nebo i něco pro naši krásu. A mnoho dalšího. Kurz bude trvat čtyři dny, za tu dobu toho stihneme hodně!